hai să ne cunoști

de unde am pornit

FONTIS s-a născut în mod firesc odată cu gândul unui Iași, Capitală a Tineretului din România (ICTR). Nu știam că se va numi FONTIS sau că va uni, încă de la începutul existenței sale, 33 de structuri de și pentru tineret din Iași. Am știut însă, cu certitudine, că e vorba despre tineri, despre încrederea într-un obiectiv măreț și despre a face asta împreună. Primăvara lui 2017 este momentul primelor discuții despre ce ne diferențiază, despre ce ne leagă și, mai ales, despre câte lucruri însemnate pentru comunitate putem realiza dacă învățăm să construim mai mult pentru generațiile viitoare decât pentru noi....

Am pornit cu gândul că indiferent de câte opinii diferite nu ar exista în comunitatea noastră sau de cât de greu ne va fi să ducem la bun sfârșit acest deziderat, un Iași cu una dintre cele mai dezvoltate mișcări de tineret din România merită să accepte provocarea unității necesare, sau să își asume un alt nivel de implicare a tinerilor în viața orașului.

Titlul de Capitală a Tineretului din România (2019-2020) a fost primul mare proiect construit și asumat de FONTIS. În același timp, în mod paradoxal, FONTIS a fost primul rezultat notabil al Programului ICTR 2019-2020, chiar înainte ca acesta să înceapă. Pe 18 aprilie 2019, cu doar 2 săptămâni înainte ca Iașul să preia titlul de Capitală a Tineretului din România, de la orașul Baia-Mare, FONTIS devenea prima structură de reprezentare a tinerilor ieșeni înființată după 1989.

FONTIS a creat, împreună cu Primăria Municipiului Iași, cadrul celui mai important exercițiu de co-decizie și parteneriat pe care orașul Iași l-a avut până în acest moment, prin Programul „Iași - Capitala Tineretului din România 2019-2020”. Această prioritate zero a federației, din perioada 2 mai 2019 - 31 octombrie 2020, ne permite să afirmăm astăzi că Iașul are o structură reprezentativă de tineret pregătită să fie vocea tinerilor în raport cu instituțiile relevante din județul nostru și să investească în mod constant și eficient în capacitarea sectorului neguvernamental.

#CredeÎnOrașulTău e sloganul pe care FONTIS îl transmite fiecărui tânăr cu scopul de a deveni, împreună, conștienți de puterea de schimbare pe care o avem dacă ne asumăm în mod sincer o comunitate.

fontis înseamnă

Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS este structura reprezentativă de tineret din județul Iași, înființată pe 18 aprilie 2019, având ca prim obiectiv implementarea Programului „Iași - Capitala Tineretului din România 2019-2020”. În prezent FONTIS numără 33 de structuri de și pentru tineret din județ (asociații studențești, organizații profesionale și Consiliul Județean al Elevilor) alături de care își propune să elaboreze prima strategie de tineret a Iașului, să investească în capacitatea sectorului neguvernamental de tineret și să contribuie activ la dezvoltarea comunității.

misiune

implicarea activă a tinerilor în decizii, inițiative și programe care dezvoltă și inovează ecosistemul urban.

valori

profesionalism, transparență, respect, inovație, deschidere

scop

credem în puterea tinerilor de a transforma orașul în cel mai bun loc de trăit!

viziune

profesionalism, transparență, respect, inovație, deschidere.

obiectivele strategice

01

Dezvoltarea Iașului ca oraș de referință în domeniul participării și implicării tinerilor în viața comunității;

02

Facilitarea coeziunii între actorii cheie ai comunității locale cu impact direct asupra vieții și dezvoltării tinerilor;

03

Contribuția prin puterea de inovare a tinerilor la dezvoltarea sustenabilă a orașului;

04

Dezvoltarea unui model de parteneriat și organizare în acord cu evoluția rapidă a societății și având garanția impactului pe termen lung.

echipa noastră

Mircea Meriacri

președinte

  mircea.meriacri@fontis.ro
Este licențiat în Sociologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2009-2012) și absolvent al unui Masterat în Securitate Comunitară și Controlul Violenței (2012-2014), iar din 2018 este doctorand în cadrul Facultății de Știine Social-Politice a UAIC. În mai 2011 este ales președintele Asociației Studenților Francofoni din Iași (ASFI), iar în august 2012 devine Vicepreședinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), funcție pe care o ocupă până în ianuarie 2014. Începând cu luna octombrie 2015 este implicat în calitate de Monitor Local Iași în cadrul Consiliului Tineretului din România (CTR), din septembrie 2016 fiind Director Regional N-E al aceleiași structuri. Ocupă funcția de director al Colegiului „Sfântul Nicolae” din iulie 2017 până în octombrie 2020. În perioada 2 mai 2019 - 31 octombrie 2020 a fost managerul Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, iar din 18 aprilie 2019 este președintele FONTIS.

Ștefan-Basil Robu

Secretar general

  stefanbasil@fontis.ro
Psiholog și constant implicat în comunitate, Basil crede că lumea este a celor care au puterea de a visa. Dornic să inspire tinerii în drumul lor spre schimbare și pasionat de evoluția comunității în care trăiește, nu refuză oportunitățile ce pot produce un impact pozitiv și sustenabil în jurul lui. Indiferent de vremuri zâmbetul nu-i dispare, iar pentru cuvinte de duh puteți apela la el liniștiți.

Raluca Iorăchianu

Vicepreședinte

  raluca@fontis.ro
„Absolventă de psihologie și științe politice, Raluca crede în puterea oamenilor implicați de a produce schimbări pozitive în comunitățile lor. Când nu jonglează cu activitățile din ONG și mediul privat, învață cum să-și atingă potențialul și să ajute și alți tineri sa facă asta. Crede că orice inițiativa trebuie să pornească de la valori și nu refuză experiențele culinare care ridica glicemia.

Cristin Murafa

Vicepreședinte

  cristin.murafa@fontis.ro
Absolvent al specializării Economie și Afaceri Internaționale, FEAA, UAIC Iași și Doctorand în cadrul aceleiași facultăți în prezent, Manager Vânzări de profesie, Președinte al Federației Tinerilor Români de Pretutindeni, Vicepreședinte PR și Comunicare al FONTIS, pasionat de poezii și fotbal sunt lucrurile care îl caracterizează și definesc pe Cristin. Mereu spune „da” provocărilor și activităților de voluntariat și implicării civice, domenii de care nu se poate despărți de mai mult de 10 ani.

Livia Bibire

Vicepreședinte

  livia.bibire@fontis.ro

Claudia Maria Costinoaia

Coordonator Dezvoltare Internă

  claudia.costinoaia@fontis.ro
Voluntar de peste 7 ani, Claudia consideră că această activitate îi aduce împlinirea cea mai mare. De-a lungul timpului s-a implicat în proiecte și domenii care i-au adus plus valoare, iar asta a motivat-o să urmeze un master în Managementul Proiectelor. Acum lucrează în mediul corporatist, dar nu se poate dezlipi de ceea ce îi dă energie, și anume, implicarea activă în activitățile cu și pentru tineri. Nu se dă în lături de la provocări și noi oportunități, astfel a început să lucreze îndeaproape și cu echipa FONTIS. Aici a găsit mediul perfect pentru a fi productivă, activă și a contribui la dezvoltarea inițiativelor destinate tinerilor și organizațiilor de tineret din Iași.

Vlad Enășescu

Coordonator Transparență Decizională și Participare Activă

  vlad.enasescu@fontis.ro
Vlad studiază Relații Internaționale și Studii Europene. Cunoscut și ca „tânărul echipei”, el este perseverent inclusiv în a fi diplomat în relațiile cu ceilalți. Valorile și principiile în care crede îi stimulează energia de a lupta pentru drepturile omului. Proaspăt lucrător de tineret și student Erasmus+ de acasă, el își dorește să ajute la construirea unei societăți mai corecte și sustenabile pentru tinerii de azi și de mâine.

Mirela Pîntea

Coordonator Comunicare

  mirela.pintea@fontis.ro
Studii în istorie. Poet în timpul liber. Voluntariat 24/7. Mirela le armonizează pe toate prin comunicare. Lucrează în PR pentru că scrisul și imaginea sunt două aspecte indispensabile azi, dar și pentru că asta e ceea ce o reprezintă. Niciodată nu are timp liber și, totuși, niciodată nu spune „nu” provocărilor. Mai nou, implicarea e la modă.

Panicu Daniel

Coordonator Media

  daniel.panicu@fontis.ro
Student la Universitatea Tehnică din Iași, profesie de inginer care s-a dovedit că nu-i place, în schimb își găsește mult timp liber sa facă cu adevărat ceea ce îl atrage, începând de la pasiunea pentru fotografie și video și până la sporturi extreme. Daniel el băiatul ăla cu pozele și video mișto, căruia îi place să zboare cu parapanta, face slackline la înălțimi uimitoare, îi plac sporturile de iarnă, cățăratul pe munți și locul unde se poate conecta cu natura în liniște, pescuitul.

Victor Vlas

Grafician

  victor.vlas@fontis.ro
Din copilărie lumea îi spunea „Victor este Pictor”, lucru pe care Victor nu-l băga în seamă. Totuși, soarta l-a ajuns la 20 de ani. A început să învețe design grafic în timpul liber, chiar dacă era student la Farmacie, iar ulterior, datorită implicării active în cadrul diferitor asociații de tineret din Republica Moldova și România, a obținut noi cunoștințe, încredere în propriile forțe și o experiență solidă în ale designului grafic.

organizațiile membre